Çocuğumun Dişi Kaşınıyor Ne Yapabilirim?

Çocuğumun Dişi Kaşınıyor Ne Yapabilirim?

Diş kaşıntısı çocukların yaşlarına göre, ilk diş çıkarma veya daha sonradan değişmesi gereken dişlerin çıkmaya çalışması ile birçok farklı semptom ile karşılaşabiliyorsunuz. Bu tür durumlarda eğer 6 aylık olmuş bir bebeğiniz var ise salya akması, huysuzluk, ateş ve gözyaşı akması gibi durumlar ile yüz yüze gelebilirsiniz. Muhtemelen bebeğiniz, çıngırak veya ses çıkaran başka bir oyuncak ile onu eğlendirmeye veya dikkatini çekmeye çalışsanız da, size zor anlar yaşatacaktır. İlk diş çıkarma çok kaşındırıcı ve zorlayıcı olabileceğinden, bebeğinizi yatıştırmanın birkaç farklı yolunu deneyebilirsiniz. Çocuğumun dişi kaşınıyor ne yapabilirim diye düşünüyorsanız, kendi başınıza, her yaş grubundaki çocuğunuz için alabileceğiniz önlemler bulunuyor.

  • Yeni dış çıkaran bebeğinizin kaşınan dişini ovarak onu rahatlatabilir ve daha sakin olmasını sağlayabilirsiniz. İster bebeklere özel olarak üretilmiş diş kaşıntısını giderici jeller ile, isterseniz de hiçbir şey kullanmadan, temiz parmağınızı kullanarak, diş etlerini ovarak baskı uygulayabilirsiniz. Bu baskı bebeğinizin bir süre rahatlamasını sağlayacaktır.
  • Bazı bebekler diş kaşıyıcı halkalarını kullanmayı çok seviyor. Eğer sizin bebeğinizde diş çıkarma halkalarını elinden düşürmüyorsa çok şanslısınız demektir. Buzdolabınıza soğuması için önceden koyacağınız diş halkasının, bebeğinizin diş etlerini rahatlatacağına emin olabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken, aşırı soğuk olan bir diş halkası ile temas etmeleri halinde hem onların damaklarına zarar verebilir hem de ağlamalarına neden olabilirsiniz. Matchstick Monkey diş oyuncağı hem tutuşu açısından, hem de bebeğinizin ağız içine rahatlıkla uyum sağlayacağından, bu zor anlarda sizin kurtarıcınız olabilir.
  • Bebekler belli bir aylığa ulaştıktan sonra, büyüme hızına göre katı yiyeceklere geçiş yapıyorlar. Bebeğiniz katı yiyeceklere geçiş yapmış ise bu diş etlerindeki kaşıntıyı çözmenize yardımcı olacaktır. Kabuğu soyulmuş salatalık veya havuç gibi gıdalar sert olduklarından, damaklarının kaşıntısının giderilmesine destek olacaktır.
     

çocuğumun dişi kaşınıyor

Diş veya diş eti kaşıntıları her zaman diş çıkarmanın getirdiği bir etki olmayabilir. Çocuğunuzun diş çıkarma gibi bir durumu yok ise ve sürekli diş ve diş etlerinin kaşınması ile ilgili şikayetleri oluyorsa, bunun hem ciddi hem de kısa sürede düzelebilecek nedenleri olabilir. Böyle bir şikayetten sonra, öncelikle kaşınan yerdeki diş etinin nasıl göründüğünü gözlemleyin. Şişlik, tahriş veya iltihaplı bir durum gözlemlemişseniz bir uzmana göstermenizde fayda var. Bu tür durumların birden fazla nedeni olabiliyor.

  • Genellikle diş etlerindeki kaşıntılar basit bir alerjik reaksiyonun habercisidir. Bazen mevsimsel, bazen bir kedi veya köpekten, ilaç, yiyecek ve alerjik reaksiyon gösterilebilecek birçok şeyden dolayı diş eti kaşıntısı ile karşılaşabilirsiniz. Oral bir şikayet olduğundan, kaşıntıyı birkaç gün içinde giderebilmek için çiğ yiyeceklerden kaçınmalı, mümkün ise onları pişirip çocuğunuza yedirmeli ve baharat, kabuklu yemişler, abur cubur, atıştırmalıklar gibi alerjik reaksiyon gösterilmesi daha çok muhtemel olan yiyeceklere bir süre ara vermelisiniz.
  • Sürekli olarak geçmeyen ve devam eden diş eti kaşıntıları daha ciddi sebeplerden dolayı da olabiliyor. Çocuğunuzun, aldığınız önlemlere rağmen iki veya üç gün içinde şikayetleri geçmiyor ise, hafif bir diş eti iltihabı söz konusu olabilir. Saptanan probleminiz diş eti iltihabı ise ağız ve diş hijyeni ve temizliği sağlanarak çözüme ulaşabilirsiniz.
  • Çocuklarda gerçekleşen diş ve diş eti kaşıntıları bazen daha ciddi problemlerin habercisi olabilir. Çocuğunuzun diş etleri kaşıntılı, şişmiş ve kızarık ise diyabetik bir problem ile karşı karşıya da olabilirsiniz. Şüpheleriniz eğer bu yönde ise çok gecikmeden, çocuğunuzu konu ile ilgili bir uzmana göstermeniz, erken teşhis noktasında daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır.

Bir birinden farklı nedenlerden dolayı, çocuklarda diş ve diş eti problemleri, kaşıntılar, şişkinlikler olabiliyor. Elbette buna bağlı olarak farklı baş ağrıları, kulak ağrısı veya ateş gibi semptomlarla da karşılaşabiliyorsunuz. Böyle durumlarda, eğer kendi başınıza kısa süreli çözümler bulamıyorsanız, bebeğinizi veya çocuğunuzu gecikmeden bir uzmana göstermelisiniz.

 

 

Etiketler: -
Ocak 30, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR