Oyuncaklar Çocukların Karakterini Etkiler mi?

Oyuncaklar Çocukların Karakterini Etkiler mi?

Karakter, bir kişiyi tanımlayan en temel şey olduğundan, doğumdan hemen sonra oluşmaya başlıyor. Bir çocuğun kişiliği birden fazla bileşene; çevre, büyüme şekli, oynadığı oyuncaklar ve doğumdan gelen karaktere bağlıdır. Yaşı büyüdükçe yönlendirilebilen ve eğitilebilen karakter, özellikle oyuncaklar ve oyun oynadığı arkadaşları tarafından şekillenmeye devam ediyor. Dünyaya bakış açısı ve verdiği tepkiler genlerinin etkilediği sinir sistemi sonucunda davranışlarına yansıyor. Bu noktada çocuğunuzu doğru yönlendirerek, onun gelişimi için en yararlı oyun seti çeşitlerini seçmeniz gerekiyor. Kişinin çevresini keşfetme yeteneği, bir çocuğun gelişiminin en önemli temel noktalarından biridir. Büyüdükçe etrafı ile daha çok iletişim haline giren çocuklar, bir başkası ile ortak oynayabileceği oyuncaklar sayesinde sosyal becerilerini geliştirebilirler. Çocuğun, kendisi dışındakiler ile iletişim kurup, işbirliği yaparak bir şeyleri inşa edilebileceğini öğrenmesi, büyüme çağında daha özgüvenli ve paylaşımcı olmasına yardımcı olacaktır.

Bebekler, çok küçük olmalarından dolayı pek fazla bir şeyi yapamıyor olsalar da, Djeco oyun seti sayesinde etrafında olanları deneyimleyebilir ve bu sayede yeni şeyler öğrenebilirler. Ebeveynler basit bir çıngırağı bile bebeklerine sallarken, onunla bir iletişim ve bağ kurmaya başlarlar. Çıngırak, diş çıkarmaya yardımcı oyuncaklar gibi bebeklere uygun birçok farklı oyuncak, bir başkası ile nasıl etkileşim kurabileceklerini öğretiyor. Karakteri etkileyen bu tür oyuncaklar bebeklerde kullanılmadığı zaman, iletişim kurma şekillerini ve bu alandaki becerilerini yanlış yönde etkileyebilir. Aynı zamanda özellikle çıngıraklar ve yataklarında yatarken görebilecekleri atlı karıncalar, hem renkleri algılamalarına hem de çıkarılan seslerin onlarda bıraktığı etkiyi anlamalarına da yardımcı oluyor. Müzikli oyuncaklar, bebekler için duyduklarını anlamlandırabilmeleri ve duygu becerileri için ilk oyuncaklar arasında oldukça önemli bir rol oynuyor.

oyuncakların etkileri

Oyuncakların bilişsel gelişime katkısını, yürümeye başlayan çocukların oynadığı oyuncaklar da görebilirsiniz. Bu tür oyuncaklar; renkli bloklar, şekillerin bulunduğu oyuncaklar, oyun hamuru ve oynamaktan zevk alacağı yaşına uygun diğer oyuncak türleri, çeşitli eğitim fırsatları sağlayabilir. Yaşlarına özgü bu tür oyuncaklar sayesinde, renklerin ve şekillerin isimlerini öğrenerek ve aynı zamanda da şekillerin onda yarattığı simetri anlayışını da algılayarak gelişimine sağlıklı şekilde devam edebilir. Bu yaşlarda ki çocuklar, kendi oynayacakları oyuncakları seçmek isteyerek bağımsızlıklarını ilan edebilirler. İşte bu noktada bir şeyden hoşlanmayı ve hoşlanmamayı öğrenmeye de başlıyorlar. Sevdikleri ve sevmedikleri oyuncaklar bu yaşlar içerisinde yerini buluyor. Rol yapma konusundaki becerilerini ve bu alandaki karakterlerini geliştirebilecek oyuncakların başında oyuncak arabalar ve oyuncak bebekler geliyor. Hayal güçlerini geliştirirken, bir arabayı hareket ettirebilir, dikiş kartları ile bir terzi gibi dikiş dikebilir, bir otobüsü uçurumdan düşürebilir veya bir bebeği giydirip, ona boncuk setleri yardımı ile kolye yapabilir ve hayal gücünü kullanarak baloya gitmesini sağlayabilir. Bu tür rol yapma oyunlarında, çocukların kişilik özellikleri oldukça etkilenebilir. Bu yüzden oyuncaklar bir çocuğun büyümesinde ve karakter oluşumunda oldukça önemli bir rol oynuyor.

Okul öncesi çocuk oyuncaklarında çeşitler daha da artarak; sayıların, harflerin ve dil becerilerinin yer aldığı oyuncaklar ön plana çıkmaya başlıyor. 3 yaşından sonraki çocuklarda öğrenmeye teşvik eden ve günümüz teknolojisi göz önünde bulundurularak elektronik oyuncaklara da, çocuğun gelişimi açısından hayatınızda yer açmanız gerekiyor. Çocuklar oyun oynayarak pek çok şey öğreniyorlar. Oyun oynamaya karşı olumlu bir tutum sergilemeleri ve öğrendikleri güzel şeyleri uygulayabilmeleri, karakter gelişimleri için oldukça önemlidir. Oyuncakların yanı sıra, anne ve babası ile birlikte oynayan çocukların karakter gelişiminde, hiç oynamayan çocuklara oranla daha sakin, daha mutlu ve gelişime açık çocuklar yetiştiği gözlemleniyor. Oyuncakların, çocukların karakter gelişimleri üzerinde her ne kadar büyük bir etkisi olsa da, doğru karakter gelişimi için en büyük rol yine anne baba veya çocuk bakıcısına düşüyor.

Etiketler: -
Ocak 30, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR