Oyuncakların Zihinsel Eğitime Etkisi Nedir?

Oyuncakların Zihinsel Eğitime Etkisi Nedir?

Bir çocuk, doğumu ile birlikte gelen genetik özelliklerinin ve zekâ seviyesinin üzerine çıkabilir mi sorusunun cevabının merak ediyorsanız; evet. Doğumdan itibaren bebekler etrafı incelemek, gözlemlemek ve dokunmak için programlıdırlar. Meraklı ve öğrenmeye açık olan bebekler için daha merak uyandırıcı, tutma, bırakma, sıkma veya taşıma gibi becerilerini geliştirici birçok çeşit oyuncak bulunuyor. Özellikle eğitici olarak üretilmiş beceri oyunları, elbette ki temelinde zihinsel eğitime katkı sağlıyor. Hem okul öncesi, hem de okula yeni başlamış çocuklarda duygusal ve davranışsal gelişimi, kendi yaş grubundaki çocuklar ile bir araya geldiği zaman daha iyi anlayabilirsiniz. Zihinsel eğitime katkı sağlayan hafıza oyunları genel olarak harfleri, sayıları ve dil becerilerini geliştiren türde olduklarını görebilirsiniz. Çocuklar oyuncaklar sayesinde çok şey öğrenirken, aynı zamanda tüm bu öğrenim süreci içerisinde zeka seviyeleride gelişim gösteriyor.

Zihinsel eğitime destek veren oyuncakların öncelikle problem çözmeyi, neden-sonuç ilişkisi kurmayı ve yaratıcılığını geliştirmeyi hedef alması gerekiyor. Çocuklardaki ince ve kaba motor gelişimleri, yani diş fırçalama, kaşık çatal bıçak gibi eşyaları kullanabilme, giyinme, koşmak, zıplamak gibi temel eylemleri rahatlıkla yapabilmesi, zihinsel gelişimi ile doğru orantılıdır. Küçük yaştan itibaren, eline kalem verip bir kağıda bir şeyler karalamasını istemek, zaman geçtikçe boyama kitapları satın almak, çizgilerin arasını yavaş ve dikkatli bir şekilde boyamasını istemek, zihinsel gelişimine katkı sağlamanız demektir.

Oyuncaklar her yaş grubuna uygun olarak çok çeşitli olabilir. Sizin tüm bu seçenekler içerisinden en eğlenceli, zeka seviyesini yükselten, davranış biçimini ve her türlü becerisini geliştirebileceği oyuncakları seçmeniz gerekiyor. Çocuğunuz için hayal gücünü besleyen, yaratıcılığı ön plana çıkaran oyuncaklardan yana da seçiminizi yapabilirsiniz. Hayal gücünü ön plana çıkaran oyuncak çeşitleri, aynı zamanda zihinsel gelişimine katkı sağlarken, diğer taraftan da özgüvenini destekliyor. Zihinsel gelişimine katkı sağlayan oyuncaklar arasında, bir şeyi tarif edebileceği oyuncak çeşitleri de bulunuyor. Çocukların soyut düşünme becerisini geliştiren kart oyunları, zamanla gözlem yeteneğini de iyi yönde etkiliyor. Yeni konuşmaya başlayan bir çocuğunuz var ise, bu tür kart oyunları, konuşmayı ve bununla birlikte bir şeyi tarif edebilmeyi içerdiğinden, yeni konuşmaya başlayan çocuğunuz ile bu türde ki kart oyunlarını oynamanız hem sizin hem de onun için oldukça eğlenceli olabilir.

oyuncakların zihinsel gelişime etkisi

Bazı masa, kutu, mıknatıslı oyun seti veya kart oyunları, okul öncesi çocuklarda matematik becerilerini geliştirmeye yardımcı oluyor. Basit alfabetik bulmacalar, okul öncesinde çocuğunuzun zihinsel gelişimine destek olabilir. Okul öncesi eğitimine gittiği zaman, orada öğrenmiş olduğu renk, sayı ve harfleri, eve geldiğinde sizinle oyun olarak oynaması, hem keyif almasına, hem de daha hızlı ve kalıcı şekilde öğrenmesine olanak tanıyor. Okul öncesi zihinsel gelişime destek olabilen oyuncak türleri arasında; sanat ve el işini geliştiren, inşaat yeteneklerini ön plana çıkaran blok, Lego veya bulmacalardır. Bebekler için zihinsel gelişime katkı sağlayan oyuncaklar arasında; çıngıraklar, biraz daha büyüdüğü zaman itip çekebileceği, tırmanabileceği oyuncaklar yer alıyor.

Günümüz teknolojisi içerisinde büyük çocukları her ne kadar teknolojik aletlerin önünden kaldırabilmek zor gibi görünse de, sizinle birlikte vakit geçirebileceği oyuncaklar ile oynaması, başını ekranlardan kaldırmasını kolayca sağlayacaktır. Ona, aile olarak bir masa oyunu, kutu oyunları kart oyunu ve ödüllü bir oyun oynama teklifinde bulunmanız halinde, o andan itibaren; kazanmayı ve kaybetmeyi öğrenebileceği bir oyunun içine girmiş olacaktır. Zihinsel olarak duygularını kontrol edebilmesini, her iki duyguyu da tadabilmesini sağlamak, ilerideki yaşamında karşılaşacağı başarı ve başarısızlıklara nasıl tepki vermesi konusunda bir ön hazırlık olacaktır. Zihnen hem buna hazır olacak, hem de sizinle aile olarak güzel vakit geçirecektir.

Etiketler: -
Ocak 30, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR