Dil Gelişimi İçin Hangi Oyuncakları Tercih Etmeliyim?

Dil Gelişimi İçin Hangi Oyuncakları Tercih Etmeliyim?

İnsanoğlu doğduğu andan itibaren, uyum sağlama ve algısının yetebildiği kadarını öğrenmeye programlanmıştır. Yaşamı idame ettirebilecek öğrenmeler, bebekler ve çocuklar için kendiliğinden gelişen bir süreçtir. Elbette ki bu süreç içerisinde ebeveyn, bakıcı, öğretmen, aile üyeleri ve arkadaşlar gibi faktörlerinde büyük bir etkisi bulunuyor. Dil gelişimi evde başlayan bir süreçtir. Bu süreç içerisinde çocuğunuzun dil gelişimine katkı sağlayacak oyuncaklar satın alabilirsiniz.

  • İlk yaş oyuncakları, yeni konuşmaya başlayan çocuklar için, söylediğini tekrarlayabilen veya üzerindeki herhangi bir yerine dokunduğunuz zaman belirli kelimeleri söyleyebilen şekilde üretiliyor. Bu oyuncaklar çocuğunuz kelimeleri doğru şekilde duyabilmesine ve tekrar yaparak öğrenebilmesine yardımcı oluyor.
  • Hem konuşan, hayvanları sıralayan hem de içerisinde farklı türdeki hayvanları yerleştirebilecekleri, el ve göz koordinasyonu ile birlikte aynı zamanda duyarak da, konuşma kabiliyetini geliştirebilecekleri oyuncaklardan da seçimler yapabilirsiniz.
  • Çocukların konuşma becerileri en fazla rol alarak gelişebilir. Ona ayıracağınız vakit ve konuşma becerilerini geliştirmek için yardım alacağınız sesli peluş oyuncaklar arasında farklı büyüklükteki materyallerden oluşan fincanlar, kutular veya küpler olabilir. İç içe geçebilen bu türü oyuncaklarda giriş, çıkış, koy, al gibi basit kelime ve edatları kolayca öğretebilirsiniz.
  • Bir şeyi tarif ederken genellikle rengini, boyutunu veya neye benzediğine göre tarif ettiğinizi düşünürsek, renkleri öğreterek konuşma becerilerini geliştirmeye başlayabilirsiniz. Belirli ana renkleri içinde barındıran, elleri ile kolayca kavrayabileceği tek renk oyuncaklar bebeğiniz için hem keyifli hem de eğitici oyuncaklar arasındadır.
  • Büyük, daha büyük, en büyük, küçük, daha küçük, en küçük gibi kavramları hızlıca öğrenebileceği halkalar, küpler veya toplar piyasada yer alıyor. Bu tür oyuncakları satın alarak, hem hangisinin daha büyük olduğunu kavrayabilmesine, hem de sözcük olarak nasıl ifade etmesi gerektiğini anlamasına yardımcı olacak ve hızlıca öğrenecektir.
  • Saklama oyunlarını da deneyebilir, ayrıca hareket etmesini de sağlayabilirsiniz. Hem yürümesini geliştirecek, arayıp bulma heyecanını aşılayacak saklama oyunları, herhangi bir oyuncağını basit yerlere saklamanızla oynanabilir. Bu saklama oyunu, yeni konuşmaya başlayan bebeğinizin, nerede, buldum, sakla gibi kelimeleri uygulamalı olarak anlayabilmesine olanak sağlayarak daha hızlı öğrenme becerisini geliştirmesine yardımcı olacaktır.
  • Eğer, önünde, arkasında, yanında gibi yer belirtici ifadeleri öğretmek istiyorsanız Legolardan yardım alabilirsiniz. Bir kule inşa ederken, kulenin etrafına herhangi bir başka legoyu yerleştirmesini isteyerek bu türde ki kavramları öğretebilirsiniz.
  • Şarkı söyleyen oyuncak bebekler her yeni konuşmaya başlayan çocuk için en uygun müzikli oyuncaklar arasındadır. Oyuncak bebek sayesinde, kol, bacak, göz ve kulak gibi tüm organ ve uzuvları dokunarak, hareket ettirerek ve kendisinde de aynısının olduğunu anlayarak öğrenebilir. Şarkı da söyleyebilen oyuncak bebekler sayesinde, dil gelişimi de melodiler eşliğinde daha kolay gelişecektir.
  • Yine bir bebek yardımı ile üşümeyi, uyumayı, örtmeyi öğretebilirsiniz. Bir oyuncak bebeği alın ve koltuğunuzun üzerinde minik bir battaniye ile örtün. Bebek uyudu, acıktı gibi kavramları birebir söyleyerek öğrenecek ve koruma içgüdüsünü keşfedecektir. Besleme ve iyi davranma içgüdülerini geliştirebilir, zarar vermemesi gerektiğini de öğretebilirsiniz.

Dil gelişimi için tercih edebileceğiniz sayısız oyuncak olsa da, sizin tercih etmeniz gereken oyuncakların, çocuğunuzun büyüme hızına ve yaşına göre doğru şekilde seçilmesi gerekiyor. Yanlış, yaşına göre çok büyük veya çok ileri seviye bir oyuncak seçmeniz, çocuğunuzun gelişimini ileriye taşımak yerine daha zor öğrenmesine, sıkılmasına ve o oyuncaktan soğuyarak, yaşı geldiği zaman oynamasına engel olacaktır. Yapacağınız seçimler, renkli, eğlenceli, oyuncak kutusu üzerinde yaş aralığı uygun olan oyuncaklar olmalıdır.

 

 

Etiketler: -
Ocak 30, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR